Nieuwsbericht: schendt Belastingdienst privacy van zelfstandigen met eenmanszaak?


24/07/2018

De Belastingdienst overtreedt de privacywet door het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van ondernemers met een eenmanszaak. Zelfstandigen met een eenmanszaak, zoals zzp’ers, krijgen voor de zakelijke communicatie met de Belastingdienst een eigen btw-nummer. Dat nummer bestaat echter gedeeltelijk uit het persoonlijke BSN, dat bedoeld is voor de communicatie met de overheid.

 

Identiteitsfraude

Als een BSN-nummer in kwaadwillende handen terechtkomt, kan dit nummer voor identiteitsfraude worden gebruikt. Het BSN is aan een persoon gekoppeld en is daarom kwetsbaar voor misbruik. Omdat het BSN onderdeel is van het btw-identificatienummer, zijn eigenaren van een eenmanszaak verplicht om hun BSN kenbaar te maken. Dit nummer moet immers verplicht worden vermeld op de website.

 

Privacywetgeving

Nadat de nieuwe privacywetgeving vanaf 25 mei van kracht is gegaan, is het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Belastingdienst moet zo snel mogelijk stoppen met gebruik van het BSN voor het btw-nummer. Gebeurt dit niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen zoals een verwerkingsverbod afdwingen of een boete opleggen. De Belastingdienst heeft hiervoor tot 1 januari de tijd.

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, benoemde eerder al in april dat hij de mogelijkheden zou onderzoeken om het BSN uit het btw-nummer te halen van zzp’ers. De VVP deed nog een stapje verder; de partij wil dat staatssecretarissen Mona Keijzer en Snel de KvK dwingt om privéadressen van zzp’ers af te schermen. Inmiddels heeft de AP dus al ingegrepen.

Latest by category

Adviseren + begeleiding

Recht op huurtoeslag?

19/03/2018

De afgelopen jaren zijn de huren van woningen flink gestegen. Als tegemoetkoming kun je...

Lees meer

Financiële planning

Ben jij Financieel Fit?

23/05/2018

Tegenwoordig zijn er veel mensen bezig met hun gezondheid. Op Instagram zie je de...

Lees meer

Geen categorie

Auto van de zaak of privé?

17/05/2019

Regelmatig krijgen wij de vraag van ondernemers: moet ik mijn auto op de zaak...

Lees meer

Online boekhouding

Hoe veilig is online boekhouden?

16/01/2018

Online boekhouden kan heel veilig. Wij werken standaard met boekhoudpakket Exact Online. Dit boekhoudpakket...

Lees meer

Kunnen wij je helpen?

Kom gerust eens langs op ons kantoor of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

© Copyright 2019 A+B Adviesgroep

Webdesign Reclamestal